In 2050 zijn alle woningen in Nederland aardgasvrij. Die ambitie is door ‘Den Haag’ gesteld en dat is een mooi streven. Niet alleen voor de inwoners van Groningen, die zoveel te lijden hebben gehad van de aardgaswinning, maar voor ons allemaal. En in het bijzonder voor alle generaties die na ons komen. Als we in de toekomst zelf de warmte opwekken voor in huis in plaats van daarvoor de fossiele brandstoffen in de bodem verder op te gebruiken, bewaren de wereld om op te leven.
Blij was ik dan ook te lezen dat de gemeente Tilburg besloten heeft om alvast voor te sorteren op de aanstaande landelijke wetgeving en de regelgeving voor nieuwbouw woningen in Tilburg nu al te vergroenen. Voor nieuwbouw op gemeentelijke grond en erfpacht is aardgasvrije warmtevoorziening voortaan een randvoorwaarde. En als er gebouwd wordt op grond van derden zal de gemeente aandringen op het gebruik van alternatieve warmtebronnen.
Het draagt bij aan een klimaatneutraal Tilburg in 2045 en dat goede doel juich ik van harte toe. Daarbij weten we al lang dat de keuze voor elektriciteit in plaats van gas ook in financieel opzicht de voordeligste keuze is. Zou je nu nog een aardgasaansluiting aanleggen voor nieuwbouw in Tilburg, dan weet je zeker dat die over een kwart eeuw ongebruikt in de grond ligt. Het zou zonde van het geld zijn. Een slechte investering.
Alternatieven voor aardgas zijn er inmiddels voldoende. Warmtepompen, warmte-koude opslag, geothermie; het zijn allemaal oplossingen die met elkaar gemeen hebben dat de warmtebron nooit opraakt. In tegenstelling tot aardgas. We hebben er in Tilburg al kennis mee gemaakt, onder andere met de stadsverwarming in Reeshof.
Voor sommigen van u lijkt het nu misschien nog ver weg, maar all-electric wonen zal snel de normaalste zaak van de wereld zijn. En zodra zelf opgewekte stroom of warmte opgeslagen kan worden voor later gebruik worden de bewoners steeds meer self supporting in energiegebruik. Het gemeentebesluit is een volgende stap richting de nul op de meter.