Duurzaam bouwen wordt meer en meer de standaard, en dat is maar goed ook. Duurzaam bouwen is echter een overkoepelend begrip. Elke situatie staat op zich. Denk er daarom goed over na welke maatregelen in jouw situatie voor het beste rendement zorgen. Ik ga hierbij iets dieper in op zonnepanelen.
Zonnepanelen zijn de bekendste ‘groene verbetering’ voor huizen en gebouwen, maar alle daken zijn verschillend en vangen verschillende hoeveelheden zonlicht. Bovendien bestaat het gevaar dat je als ondernemer wordt aangemerkt als je meer energie opwekt en teruglevert dan je zelf verbruikt. Dan moet je btw betalen over je opgewekte duurzame energie. Voor een vastgoedondernemer is dit best een kritiek punt. Je kunt zomaar in een juridisch spel belanden over verantwoordelijkheid voor te veel opgewekte groene stroom, wat reden kan zijn om geen zonnepanelen te plaatsen. Dat is eigenlijk zonde.
Maar dat terzijde. Zo lang je niet als energieproducent te boek komt te staan is de aanschaf van zonnepanelen een goede en veilige investering voor een huizenbezitter. Maandelijks word je ervoor uitbetaald en uiteindelijk verdien je de aanschaf dubbel en dwars terug aan bespaarde energiekosten. Het rendement is zo goed als gegarandeerd, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
Ten eerste: de dakconstructie. Het ligt zo voor de hand dat je er misschien niet bij zou stilstaan, maar niet elk dak is berekend op een extra laag met zonnepanelen. Zorg dat je dat zeker weet!
Nog een aandachtspunt dat zo vanzelfsprekend is dat het zomaar aan de aandacht kan ontsnappen: ligt het dak zo dat er voldoende zonlicht op de panelen schijnt? Ook daarvoor geldt: laat dat nakijken door een expert voordat je concreet op zoek gaat naar zonnepanelen op het huis.
Het ene zonnepaneel is het andere niet. Er zijn veel aanbieders op de markt en veel soorten zonnepanelen. Ik zou adviseren om niet te gemakkelijk te kiezen voor de goedkoopste zonnepanelen. Kwaliteit en duurzaamheid betalen zichzelf meestal uit. De opbrengstcapaciteit van zonnepanelen neemt af naarmate ze ouder worden. Laat de keuze dus liever afhangen van de opbrengst op lange termijn dan van het financiële voordeel bij aankoop.
Ten slotte is de eigen leeftijd van belang bij een investering als deze. Reken op een terugverdienmodel van ongeveer tien jaar. Als winst maken op zich het uitgangspunt is voor de installatie van zonnepanelen moet je met zo’n termijn rekening houden. Ben je al wat ouder, dan kan dat reden zijn om andere opties te bekijken.
Offertes en terugverdienmodellen zijn op internet volop te vinden. Maak een goede rekensom voor jezelf en laat jezelf goed adviseren, bijvoorbeeld over de vraag of je de panelen met eigen geld wilt betalen of wilt meefinancieren in de hypotheek. Kies niet zomaar een kant-en-klaar-pakket uit van de eerste de beste aanbieder. Een afgewogen keuze betaalt zich vanzelf terug.