In mijn vorige blog schreef ik over zaken om over na te denken bij een investering in zonnepanelen. Lange tijd waren zonnepanelen de bekendste vorm van groene energieopwekking in huis, maar er is nog een andere vorm van duurzame energie sterk in opkomst en die onze oude, vertrouwde manier van wonen blijvend zal veranderen: bodemenergie.
Het moet afgelopen zijn met onze afhankelijkheid van gas. De Groningse discussie is bekend, maar al lang voordat deze oplaaide was duidelijk dat we op zoek moesten naar alternatieven. De gasvoorraad is immers niet oneindig groot. Die raakt op, net zoals andere fossiele brandstoffen. Gelukkig hebben we met bodemenergie een manier gevonden om prima zonder gas verder te kunnen.
Woningen, kantoren, fabrieken en andere gebouwen kunnen worden verwarmd en gekoeld met warmte en kou uit de bodem onder ons. Met een warmtepomp (dat is de bekendste manier) wordt in de winter warm water uit de aarde omhoog gehaald om het behaaglijk te maken in huis. Dat water koelt af in het proces en wordt afgekoeld weer terug opgeslagen in de grond. ’s Zomers kan dat weer worden gebruikt om het huis te koelen.
Deze bron van energie is duurzaam en dringt de CO2-uitstoot terug. En, zoals ze zeggen, groen is ook goed voor de poen. De energiekosten voor de gebruiker zijn namelijk lager. Bovendien brengt de mogelijkheid tot koelen in de zomer extra comfort in huis.
In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn. Dan mogen er dus geen woningen meer aangesloten zijn op gas. De transformatie naar bodemenergie is dan ook in volle gang. Nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met warmtepomp (soms in combinatie met zonnepanelen) of zijn bijvoorbeeld op stadsverwarming aangesloten. In bestaande bouw zal er de komende dertig jaar verbouwd moeten worden om deze ook aan te sluiten op bodemenergie. Tot die tijd moeten eigenaren de afweging maken: willen zij de cv-ketel nog eens vervangen of gaan ze al over op de warmtepomp. Die is weliswaar duurder, maar daar staan hierboven genoemde voordelen tegenover.
Voor ondernemers en ontwikkelaars die willen verduurzamen zijn er verschillende subsidieregelingen. Een overzicht is onder andere te vinden op www.bodemplus.nl.
Bij Bossers Vastgoed houden we bij ontwikkeling van nieuwbouw inmiddels ook rekening met de eisen van de toekomst. Zo zijn we recent betrokken geweest bij de ontwikkeling van een appartementencomplex waarin zowel zonne-energie als aardwarmte is verwerkt. Het klinkt nu voor sommigen allemaal nog nieuw en modern misschien, maar over een paar jaar zal dit de normaalste zaak van de wereld zijn.