Nu de crisisperiode achter ons ligt is er gelukkig weer volop gebouwd in de afgelopen jaren. Toch is het niet alleen maar goud dat blinkt op de bouwplaatsen in Nederland. De grote economische depressie dreigt te gaan naschokken. Er wordt zelfs gevreesd voor een nieuwe bouwcrisis.
Het kan misschien vreemd klinken. Het gaat tenslotte alweer jaren goed met de economie en in de bouw is dat bij uitstek zichtbaar. De schade van tien jaar geleden wordt volop ingehaald. Nieuwbouwwijken verrijzen, de huizenprijzen stijgen. Dat rijmt toch niet met een nieuwe bouwcrisis?
Het probleem is dat aannemers jaren geleden al ingeschreven hebben op nu lopende projecten. Dat deden zij dus in crisistijd, te dicht op of zelfs onder kostprijs. Nu staan hun marges onder druk, want de prijzen van materialen en personeel zijn sindsdien sterk (met wel 20 procent) gestegen. Daardoor dreigen aannemers en bouwbedrijven in de problemen te komen. Berichten over de eerste faillissementen hebben we helaas al gezien.
Het gevaar bestaat dat je op deze manier in een vicieuze cirkel terechtkomt: door faillissementen vallen projecten stil. Als andere bedrijven ze voortzetten, zullen ze dat niet doen voor dezelfde scherpe prijzen, wat je later terugziet in bijvoorbeeld de kwaliteit van de openbare ruimte. Ook kunnen de huizenprijzen verder stijgen als er niet snel genoeg wordt gebouwd.
Een nog zwaarder gevolg van eventuele faillissementen is het personeel dat erdoor op straat komt te staan. Sommige mensen vinden werk bij een ander bedrijf, anderen gaan wellicht als zelfstandige door. Maar er zullen ook mensen zijn die een nieuwe baan vinden in een andere branche en verloren zijn voor de bouw. En goed personeel in de bouw is al zo schaars. Ook deze ontwikkeling kan uiteindelijk zijn weerslag hebben op de continuïteit van de nieuwbouw.
Directe gevolgen voor de nieuwbouw in Tilburg en omgeving zie ik nog niet. Toch houden wij bij Bossers Vastgoed al wel degelijk rekening met de knelpunten die er zijn. Door (onderhouds)werkzaamheden bijvoorbeeld tijdig in te plannen voorkomen we dat ze blijven liggen, simpelweg omdat de goede mensen weken in het vooruit volgeboekt zijn. Hopelijk blijven de gevolgen van de schaarste in de branche tot zulke relatief kleine ongemakken beperkt.