Sinds deze maand wordt voor de aankoop van een huis standaard een bouwkundig voorbehoud opgenomen in het koopcontract. Daardoor mag de koper ‘het contract verscheuren’ als na de koop alsnog ernstige gebreken tevoorschijn komen in de woning.
In koopcontracten was altijd al het voorbehoud van financiering opgenomen. Dit hield in dat de overeenkomst opgezegd kon worden als de koper de hypotheek niet rond kreeg. Het bouwkundig voorbehoud is per 1 februari toegevoegd aan de modelovereenkomst.
Het bouwkundig voorbehoud werd al best vaak gebruikt bij onroerend goed aankoop, maar dan moest het door de koper zelf worden aangedragen. Nu is de situatie precies andersom. Het voorbehoud staat standaard in het contract. Koper en verkoper kunnen wel overeenkomen om het eruit te halen. Het idee achter deze verandering is dat de koper zich in ieder geval meer bewust is van eventuele risico’s, ook als het bouwkundig voorbehoud uit het contract is gehaald.
De Vereniging Eigen Huis, NVM, VBO Makelaar, VastgoedPRO en de Consumentenbond ondersteunen de maatregel. Van de Vereniging Eigen Huis las ik de volgende reactie: ‘Met een bouwkundige keuring weet de koper veel beter wat hij koopt. Hij krijgt erdoor inzicht in de staat van onderhoud van het huis, in zichtbare gebreken en in de hoogte van eventuele herstelkosten.’
Bij Bossers Vastgoed zijn we het hier van harte mee eens. Ons eerste uitgangspunt bij de verkoop en verhuur van vastgoed in Tilburg is volledige openheid van zaken en daar sluit de bouwkundige keuring naadloos op aan. Wij willen helder communiceren naar kopers en zo veel als mogelijk uitsluiten dat zij aanlopen tegen verborgen gebreken.
Wij hechten zeer aan prettige en langdurige relaties met onze klanten en willen dus voorkomen dat zij te maken krijgen met kosten waarop ze niet hadden gerekend. Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je droomhuis geen nachtmerries oplevert.