Ik las onlangs een interessant artikel in het Brabants Dagblad over de meergeneratiewoning. In Nederland is dat woonconcept nog niet heel bekend, maar in landen om ons heen is het al aardig ingeburgerd.
Het woord zegt het al: in een meergeneratiewoning wonen vader en moeder samen met een van hun kinderen en eventueel hun kleinkinderen. Een grotere woning – vaak in het buitengebied – is daarvoor geschikt te maken door hem te splitsen in twee kleinere huizen met aparte huisnummers. Links wonen de ouders, rechts het kind met zijn of haar gezin.
Deze manier van wonen heeft op verschillende manieren meerwaarde voor de familie. Ten eerste draag je gezamenlijk de kosten bij het kopen van de woning. Door er een muur in te zetten doet het ‘delen’ bovendien weinig afbreuk aan de privacy. Worden de ouders wat ouder, dan is het makkelijker om mantelzorg te bieden als je zo dichtbij elkaar woont. En in de toekomst wordt van kinderen meer verwacht dat zij hun ouders bijstaan als ze met ouderdomsgebreken te maken krijgen. Nog een heel praktisch voordeel: voor de kleinkinderen is oppas altijd in de buurt als opa en oma een deur verderop wonen.
Ouders mogen hun kinderen eenmalig tot honderdduizend euro belastingvrij schenken, mits dat voor een huis kopen gebruikt wordt. Dat is mee te nemen in een meergeneratiewoning (de term kangoeroewoning wordt ook weleens gebruikt). De kleinkinderen kunnen later de woning overnemen van de grootouders. Op die manier wordt hij ook eens in de 35, 40 jaar opgeknapt en wordt verpaupering tegengegaan.
Al met al is de meergeneratiewoning een win-win-situatie op alle vlakken. En er is eigenlijk maar één voorwaarde om eraan te beginnen: kinderen en (schoon-)ouders moeten goed kunnen opschieten met elkaar. Uiteraard moet je er goed over nadenken voor je deze stap neemt, maar dan kan het je veel moois brengen.
Voor ons is de meergeneratiewoning een interessante ontwikkeling op de woningmarkt. Vergelijkbaar met de transformatie van bedrijfspanden op de zakelijke markt, zoals we ook regelmatig uitvoeren. Als wij woonruimte in Tilburg (of waarschijnlijker: in het landelijker gebied buiten de stad) in dit segment in onze portefeuille krijgen, zullen we deze optie serieus overwegen.